KULTTUURIPALKINNOT

YHTYELAULUKILPAILUT

YHTEYSTIEDOT

Kulttuurisäätiön kiertopalkinto
Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö

{ 28.01.2011 }

KIRJAILIJA ALEXANDRA SALMELA

Alexandra Salmelan romaani 27 Eli kuolema tekee taiteilijan oli vuoden 2010 tamperelainen kulttuuriteko, jonka Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö palkitsi Kallen päivänä 28. tammikuuta. Alexandra Salmela

Alexandra Salmelan esikoisromaani saavutti poikkeuksellisen suuren huomion ja julkisuuden Finlandia-palkintoehdokkuutta myöten. Kritiikki totesi esimerkiksi, että kirjan ”hippivihreän aatemaailman ja yltiöyksilöllisen elämäntavan ristiriitojen tarkkaileminen tuottaa ulkopuoliselle loputtomasti iloa”.

Romaanissa vaihtelevat näkökulmat, kertojanäänet, tyylilajit, tapahtumaympäristöt ja henkilöt. Alexandra Salmelan suomen kieli on rikasta ja tuoretta. Kirjoittajan äidinkieli on slovaki, ja parhaillaan hän kääntää romaaniaan äidinkielelleen.

Alexandra Salmela on syntynyt Bratislavassa 1980, valmistunut siellä teatteridramaturgiksi sekä Prahan Kaarlen yliopistossa suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi. Suomeen hän tuli vaihto-oppilaaksi Korpilahden humanistiseen ammattikorkeakouluun, luki siellä kasapäin suomalaista kirjallisuutta Kalevalasta ja Volter Kilvestä Johanna Sinisaloon ja Mikko Rimmiseen — ja hioi kielitaitoaan. Alexandra Salmela on ollut Suomessa neljä vuotta ja asuu nykyisin miehensä ja kahden lapsensa kanssa Tampereella.

Vuosittain jaettava Kalle Kaiharin kulttuuripalkinto on 5 000 euroa.

ETUSIVULLE