KULTTUURIPALKINNOT

YHTYELAULUKILPAILUT

YHTEYSTIEDOT

Kulttuurisäätiön kiertopalkinto
Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö

{ 28.01.2008 }

NÄYTELMÄKIRJAILIJA SIRKKU PELTOLA

Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltola sai 21.1.2008 Tampereen Työväen Teatterissa Kalle Kaiharin kulttuuripalkinnon vuoden 2007 tamperelaisesta kulttuuriteosta.

Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö on vuodesta 1986 jakanut palkinnon vuosittain, ja tällä kertaa aiheena on Sirkku Peltolan kirjoittama ja Tampereen Työväen Teatterissa ohjaama musikaali Patukkaooppera. Iiro Rantalan säveltämä musiikki, Heikki Salon sanoittamat laulut ja Virve Varjoksen koreografi ovat osa näyttämöllistä ilmaisua, joka Sirkku Peltolan ohjauksessa rakentuu jänteväksi kokonaisuudeksi. Patukkatehtaan työn ilosta päädytään tragediaan, työn menettämiseen.

Sirkku Peltola (s. 1960 Kangasalla) on yksi Suomen eniten esitettyjä näytelmäkirjailijoita ja menestyksekkäimpiä ohjaajia. Hän on kirjoittanut tai sovittanut noin kaksikymmentä näytelmää, joita on esitetty ja esitetään teattereissamme eri puolilla maata. Useissa hänen näytelmissään käsitellään meidän aikamme syviä yhteiskunnallisia muutoksia, joiden pyörteisiin pienet ihmiset ajautuvat. Peltolan edellisiä menestysteoksia ovat olleet Minnan Canthin Työmiehen vaimon musikaalidramatisointi ja ohjaus Suruttomat sekä Suomen hevonen, joka on tänä vuonna jatkanut matkaansa Suomen näyttämöiltä Viroon. Ensi vuonna taas saa Yhdysvalloissa ensiesityksensä Peltolan näytelmä Mummun saappaassa soi fox, jonka aiheena ovat vastuunsa kieltävät vanhemmat.

Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa tulee maaliskuussa ensi-iltaan Sirkku Peltolan Suomen hevosen tarinaa jatkava uusi näytelmä Yksiöön en Äitee ota. Kalle Kaiharin kulttuuripalkinto on 6 000 euroa.

ETUSIVULLE