KULTTUURIPALKINNOT

YHTYELAULUKILPAILUT

YHTEYSTIEDOT

Kulttuurisäätiön kiertopalkinto
Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö

{ 28.01.2009 }

TIETOKIRJAILIJA OLLI LÖYTTY

Tietokirjailija, tutkija fil.tri Olli Löytty otti keskiviikkona Kallen -päivänä vastaan Kalle Kaiharin kulttuuripalkinnon vuoden 2008 tamperelaisesta kulttuuriteosta.

Palkinto myönnettiin ennen muuta teoksesta Maltillinen hutu ja muita kirjoituksia kulttuurien kohtaamisesta (Teos). Perusteluissa todetaan, että Löytty on kirjallaan tuonut tuoreita ja poikkeaviakin näkökulmia ajankohtaiseen kansalaiskeskusteluun maahanmuuttajista. Löytty on sekä kirjassaan että lehtiartikkeleissaan, esitelmissään ja puheenvuoroissaan pohtinut ajatuksia herättävällä tavalla tulijoiden kotouttamisen tavoitteita, suhtautumistamme meille vieraisiin kulttuureihin sekä kysymystä, kuinka muuttumaton meidän kulttuurimme ja suomalaisuutemme lopulta on. Hän on virkeästi kyseenalaistanut ajatuspinttymiä, yhtä hyvin meille vieraiden kulttuurien yliymmärtämistä kuin torjuntaa. Löytty kysyy, mitkä oikein kohtaavat, kun kulttuurit kohtaavat.

Olli Löytty, 42, on kirjallisuudentutkijana Turun yliopistossa. Hän on opettanut tieteellistä sekä tietokirjoittamista useissa ei oppilaitoksissa. Hän ei kertomansa mukaan harrasta mitään, mutta suhtautuu harrastajan intohimolla kirjoittamiseen. Hän on julkaissut ja toimittanut lukuisia kulttuuria ja kansallista identiteettiä koskevia tutkimuksia ja kirjoituksia. Hän oli työryhmässä, jolta ilmestyi viime vuonna teos Kansa kaikkivaltias − Suurlakko Suomessa 1905.

Väitöskirjassaan Löytty käsitteli suomalaisten mielikuvia Ambomaasta. Hänet palkittiin viime vuonna Villa Karos Pronssipantterilla. Hän kuului myös Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden kansalliseen toimikuntaan.

Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö on palkinnut tamperelaisia kulttuurintekijöitä vuodesta 1986 lähtien, nyt 24:nnen kerran. Palkintosumma on 5 000 euroa.

ETUSIVULLE